Pa d’oliva verda trencada i tomàtiga seca

Ingredients:

1 kg de farina de xeixa
150 g d’olives verdes trencades Rosselló
150 g de tomàtiga seca
30 g llevat fresc
Una escudella de cafè, d’oli d’oliva verjo
Sal
500 cl d’aigua

Nota:

No és un pa amb oli tradicional.
És un pa fet amb oliva verda trencadai tomàtiga seca.

Preparació:

Cal dir abans de començar, que la farina que es pot emprar va a gust del consumidor.

La recepta accepta qualssevol farines: integrals, blanques… En aquesta recepta empram la farina de xeixa, varietat de blat antic que es conreava a Mallorca i que ha agafat una embranzida gràcies a la nova comercialització ateses les grans qualitats que ens aporta.

Començarem llevant el pinyol a les olives. Les espremem per treure el màxim del suc i les estenem damunt d’una llauna de forn protegida amb paper vegetal. Les acabam de deshidratar posant-les 2 hores al forn a 100°. Trossejam les tomàtigues seques, però que ens quedin els trossos de la mida d’una burballa, no massa petits.

Fonem el llevat en aigua tèbia. Posam la farina dins un ribell. Afegim les olives, la tomàtiga trossejada, l’oli, la sal i l’aigua tèbia amb el llevat. Pastam i palpem fins a aconseguir que tots els ingredients estiguin ben mesclats i amb una textura de pasta de pa.

Tapam la pasta amb un pedaç i la deixam que tovi en un lloc que no sigui fred. Dins la cuina on hi hagi la calidesa de la xemeneia encesa, seria ideal. Una vegada vegem que la pasta està tovada, donam al pa la forma que més ens agradi i que torni a tovar.

Ho enfornam 30′ a 200°.